Dit jaar maximaal 1000 aanwezigen bij Nationale Herdenking

7 July 2021, 13:13 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Vanwege het coronavirus zijn er dit jaar maximaal 1000 aanwezigen bij de Nationale Herdenking op 15 augustus in Den Haag. Er wordt stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en worden alle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

De oorlogservaringen en de grootschalige ontheemding die volgde, werken door tot op de dag van vandaag bij inmiddels twee miljoen Nederlanders met een Indisch oorlogsverhaal in de familie en in de samenleving als geheel. De Nationale Herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag wordt bijgewoond door minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Paul Blokhuis van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Tijdens de herdenking van 2021 draagt actrice en theatermaker Esther Scheldwacht voor en wordt zij daarbij begeleid door haar zoon en muzikant Moos de Walle. Zangeres Debrah Jade zorgt samen met gitarist Mark de Groot voor muzikale omlijsting tijdens de herdenking.

Thom de Graaf woont voor het eerst de herdenking bij in zijn rol als voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 die hij bekleedt sinds oktober 2020.

“De herdenking betekent voor mij persoonlijk dat mijn gedachten uitgaan naar mijn ouders en oudste broer en zus. Het feit dat zij die oorlogsjaren in Indië hebben doorgebracht, heeft een grote rol gespeeld in de hele familie. De Nationale Herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag kan dit jaar wederom met slechts een beperkt aantal genodigden plaatsvinden. Daarom stimuleren we het thuis herdenken met de sing-a-long, de krans van Melati’s en meer mooie online activiteiten.”, aldus voorzitter Thom de Graaf.

De ceremonie bij het Indisch Monument vindt in kleinere vorm plaats vanwege Covid-19 maatregelen. Doordat de eis van 1,5 meter afstand in acht wordt genomen, kan de Nationale Herdenking bijgewoond worden door maximaal 1000 genodigden, waarvan zoveel als mogelijk leden van de eerste generatie. Omdat heel veel belangstellenden niet op het veld aanwezig kunnen zijn, stimuleert de stichting ook dit jaar het samen thuisherdenken met diverse initiatieven. Vorig jaar werd hier massaal gehoor aan gegeven. De NOS verzorgt wederom de live tv-uitzending.

Actrice en theatermaker Esther Scheldwacht is een van de hoofdrolspelers op deze Nationale Herdenking. Samen met haar zoon Moos de Walle zal Esther een voordracht houden. De oorlog met Japan, de bezetting en de jaren daarna hebben ook haar familiegeschiedenis gevormd.

De sprekers op de Nationale Herdenking zijn generaal-majoor der mariniers (b.d.) Frank van Kappen en de 96-jarige dr. Loek Middel. Frank van Kappen is oud-senator en voormalig adviseur van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij bracht als kind de oorlog door in een Japans kamp. Loek Middel werd in 2020 uitgeroepen tot meest vitale oudere van Nederland. Hij dook onder tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en werd in het laatste jaar van de oorlog gevangengezet in de Glodok gevangenis in Batavia. Na de oorlog nam hij dienst bij het KNIL. 

Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Paul Blokhuis leggen namens de Raad van Ministers van het Koninkrijk der Nederlanden de eerste krans. Zij worden gevolgd door mevrouw Nora Valk en luitenant-kolonel b.d. Peter Bergman. Zij leggen kransen namens respectievelijk de burgerslachtoffers en de militaire slachtoffers. Henk Itzig Heine legt samen met dochter Karen en kleinzoon Rick de drie-generatie-krans. Ook diverse hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de ambassadeur van Indonesië, leggen kransen.